מזיכרונותיו של אליהו מליחי
מליחי אליהו גיל 63 . תאריך לידה 10/06/56. תושב אליכין באזור עמק חפר.
בוגר מגמת הפעלת צמ”ה מחזור ספטמבר 1972 – יוני 1973 ב “הדסה נעורים”.
תאריך גיוס לשירות סדיר 10/10/73. תאריך שחרור 10/10/76.
נשוי למיכל +3 ילדים – ברק, ענבר ויהלי.
התנדבות שירות בקבע מ 17/03/76 ותק של 25 שנה עד סוף 12/2001.
מלחמת יום כיפור פרצה בהפתעה בתאריך 6/10/73. היה צורך בגיוס חירום –צו 8. בליל 9/10/73 באו נציגי צהל אל ביתנו לגייס אותי עם צו 8. מפאת גילי הצעיר 17.5 ביקשו מהוריי לחתום על אישור גיוסי לצה”ל.
10/10/73 התייצבתי לבסיס קליטה ומיון בתל השומר והתגייסתי, להפתעתי! רוב מחזור 72-73 במגמת צמ”ה ב”נעורים” גויסו גם.
ב 11/10/73 הוצבנו בגדוד 573 שישב בבסיס “סירקין” להכשרה מקצועית צבאית, בהפעלת צמ”ה שלב 7.
בסיום ההכשרה נשלחנו לבסיס טירונים של חיל ההנדסה בגוש עציון. הטירונות היתה מקוצרת בגלל מצב החירום, בסיום הטירונות הוצבנו ליחידות ובסיסים שונים של חיל ההנדסה ובשאר הפיקודים.
ציון אמן, מוטלה שרון, רמי בן ציון ואני הוצבנו בגדוד מטכ”לי 573 שהעורפית שלו היה במחנה “סירקין”. לאחר שהייה של שבוע ימים העבירו אותנו לגדוד שישב מעבר לתעלת סואץ בצד המצרי על ציר פאיד סואץ קהיר לא רחוק מצומת קהיר סואץ פאיד.
גדוד 573 ישב מצדו השמאלי של הציר וגדוד 601 ישב בצדו הימני, פלוגת הצמה של גדוד 601 סופחה לפעילויות של גדוד 573.
המשימות ופעילויות של גדוד 573 ופלוגת הצמה של 601
פריצות דרכים.
הרמת סוללות.
ביצורים ותעלות נ”ט.
דרכי גישה לחת”ם –חיל תותחנים.
הקמת משטחים לבסיסים להקמת אוהלים.
הקמת משטחים לרק”מ ,לטנקים וכלי רכב.
פריצת הדרך לג’בל עתקה
ג’בל עתקה היה מקום אסטרטגי צבאי חשוב מאוד לישראל, כוחות צה”ל כבשו את הג’בל והוא אויש על ידם, ציוד והספקה לכוחות בוצעו בהטסה ע”י מסוקים, כוחות מצריים ניסו כל העת למנוע שינוע זה ע”י תקיפות וירי לעבר המסוקים, לכן התבקש הצורך לפרוץ דרך במעלה הג’בל על מנת לתת אספקה וציוד דרך הקרקע, המשימה הוטלה על גדוד 573 , פריצת הדרך הייתה מורכבת ומלאה באתגרים. שינוע הכוחות וציוד נילווה מבסיס האם –ציר “פאיד סואץ קהיר” לאתר העבודה נעשה על גבי נגמ”שים של מחלקת אבטחה מחיל השריון, ושאבטחה אותנו, המצב הטופוגרפי של ההר היה תלול מאד ומלא בצוקי סלע “ובולדרים”. כלי הצמ”ה נתקלו בהם והתקשו לרטש אותם, בעקבות כך! היה צורך לבצע פיצוצים כדי לגבור על ה”בולדרים”.
המשימה שהוטלה עלינו –הפעלת ציוד פנאומטי ,מקדחי אויר לקידוח ומקדחים ממונעים “קוברות”.
מפקד הצוות היה רס”ל גרשון הלמן, ותחת פיקודו היינו מוטלה שרון ואני.
הציוד כלל: 3 מדחסים נגררים, מקדחים פנאומטיים, מקדחים ממונעים “קוברות” חדשים באריזתם המקורית, ציוד נילווה-צינורות פנאומטיים,חביות סולר ושמנים .
כל הציוד הנ”ל הועלה והוטס למעלה ההר במסוקי תובלה לאתר העבודה, זאת מכיון שלא הייתה אפשרות להוביל אותו על גלגלים כאמור.
ביצוע המשימה של הקידוחים ופיצוץ ה”בולדרים ” הוטל על מחלקת חבלה של חה”נ פיקוד דרום.
הכנת הציוד היתה עבודה מורכבת .פריסת צינורות אויר פנאומטים למרחק ארוך בשל קושי של הנגשת המדחסים למקום הקידוח , הכנת כל הציוד ותקינותו כדי שהמשימה והכוחות לא יתעכבו .
הפיצוצים של ה”בולדרים” נעשו בבקרת בטיחות מוחלטת. באחד הפיצוצים אחד מחיילי האבטחה של חיל השריון, אבי פחימה ז”ל לא שמר על כללי הבטיחות מתוך סקרנות, נפגע ונהרג במקום. כאן נסתיימה פעילותי בפריצה לג’בל.
סיפוח שלי ושל מפעילים נוספים לגדוד מיל’ 572 של חיל הנדסה שישב באיסמעיליה.
גדוד מיל’ 572 ישב בגזרת הארמיה השנייה באזור איסמעיליה, המשימות שהוטלו עליו היו ביצוע ביצורים, תעלות נ”ט ודרכי גישה אל מול הארמיה השנייה, אנחנו, מוטלה שרון, ציון אמן ואנוכי סופחנו לגדוד והשתתפנו במשימות שונות, העבודות היו תחת מטחי אש וצליפה של חיילי הארמיה השנייה.
מפקד המרחב אריק שרון, הגיע לגזרה לבדוק איך מתקדמת עבודת חפירת תעלות הנ”ט ובעיתוי מדויק הופעל עלינו מטח של קטיושות וארטילריה כבדה, תפסנו מחסה במהירות בתוך תעלת הנ”ט להפתעתנו אריק שרון לא נרתע ונעמד על סוללות העפר כאילו זה איזה תרגיל “פירוטכניקה”. בגמר הסיפוח, הוחזרנו לגדוד 573 שישב עדיין על ציר “פאיד סואץ”.
ב-1974 נחתם הסכם שביתת הנשק עם מצרים, ולאחר ההסכם הגדוד עזב את אפריקה מציר “פאיד סואץ קהיר”, עבר יחד עם פלוגת הצמ”ה של 601 והתיישב סמוך לכביש מאוגדה 162 לרפידים ולג’אבל לבני מזרחית לרפידים סמוך למזבלה.
המשימות שהוטלו על הגדוד: ביצוע פריצה וכביש סלול ל”אום מחצה” שם ישבה אוגדה 252 ופריצת דרך ל”אום חשיבה”, למשימה זו שולבו רכינות צבאיות מסוג M.A.N ומרצדס, לאור ניסיונם המועט של הנהגים חלקם משוחררי כליאה שכשעשוע נהגו כשהם יושבים על תא הנהג, ורכינות רבות התהפכו ונגרמו נזקים לרוב הציוד.
בתקופה זו, סופחתי לגדוד שריון שישב ב”טסה”, המשימות שביצעתי, היו הכנת משטחי חניה לטנקים, ביצורים ודרכי גישה, במשך שהותי שם היו מקרים של מטחים של ארטילריה עלינו.
בזמנו אף החלו לדבר על פירוק גדוד 573.
1975 תחילת פירוק גדוד 573
והכן בעקבות ההחלטה על פירוק הגדוד! הקימו את פלוגת הצמ”ה ופיצלו חלק ממפעילי הצמ”ה כלי צמ”ה ויחד עם חולית מכונאי צמ”ה, הפלוגה הזו בפיקודו של המ”פ צביקה רייספלד (רז) וסמ”פ דוד עמר, עם סגל קצינים ואנשי מפקדה, עברה סמוך לגש”ח המתלה מול חטיבת הצנחנים והתיישבה ממש בכניסה למעבר המתלה.
המשימות שהוטלו על הפלוגה : פריצות דרכים ,דרכי חת”מ ,דרכי טשטוש, סוללות והשלמת פריצת דרך ל”מעבר הגידי” וכן משימות ב”ראס סודר”.
1975 שייכות לחה”נ פיקוד דרום 803
פיצולה של פלוגת הצמ”ה וניתוקה מגדוד 573 ושיוכה לחה”נ פיקוד דרום 803 , היה תחילתו של שלב ראשון של סוף קיומו של גדוד צ.מ.ה מטכלי 573 הגדוד המהולל.
בהמשך ובעקבות החלטה זו! הפלוגה עברה למושבה החדש לתוך מעבר המתלה, התנאים בתחילה היו קשים, מגורים באוהלי ושהייה באבק מתמשך, אך תוך פרק זמן לא ארוך, תנאי השירות השתפרו ללא היכר, סופקו והוצבו מבנים יבילים ממוזגים, כבישים ומשטחי ספורט מרובדים באספלט, שק”מ יחידתי, מועדון וכו’, מידי סוף יום עבודה היינו משחקים כדור עף וכדורגל, כמו כן בשבתות היינו יוצאים לטיולי הכרות בסביבה, נאות מדבר וכד’ וכך הכרנו את רוב נופי סיני. למדנו להכיר את בעלי החיים והזוחלים, חרדון הצב, לטאת הכוח, עקרבים צהובים וכמובן נחשים, נחש הטבעות, השפיפון ונחש האפעה, כל זה ע”י משה קיסוס מומחי ולוכד הנחשים והזוחלים (גם כיום).
מ”פ הפלוגה צביקה רייספלד סיים את תפקידו בפלוגה ותפס את מקומו דודו עמר הגדול.
מעבר פלוגת הצ.מ.ה לצומת פרקר.
לאחר פרק זמן די ארוך בתוך המתלה, פלוגת הצמ”ה שוב עשתה דילוג ועברה בסמוך לצומת פרקר תוך המשך פעילות.
1976 פירוק הפלוגה
בתחילת שנת 1976 לאחר תקופה קצרה של ישיבה בסמוך לצומת פרקר, התפרקה הפלוגה! רוב הקצינים והחיילים עברו לפלוגת צ.מ.ה של גדוד 601 בפיקודו של דודו עמר, והיתר הוצבו בפקוד דרום, אוגדה 162, ולסדנת מחנה נתן שאליה עברה חולית החימוש כבר לפני כן, גדוד 601 ישב בסמוך לכביש רפידים אל עריש צומת נחל.
ב 10/10/76 סיימתי את שירותי הצבאי הסדיר והשתחררתי .
המפקדים שזכורים לי מתקופת השירות הן בגדוד 573 והן בפלוגת המתלה:
מג”ד –צביקה גולדמן .
סמג”ד –צמח שלום.
מ”פ –אמנון שמבן.
מ”פ –צביקה רייספלד (רז).
מ”פ – וסמ”פ דודו עמר.
ירון בן-דור שליש.
קצינים:
בני וילד.
חיים ניר.
ירון בכר.
חובב פרנקל.
גור שלמה.
נגדים
רס”ר הגדוד- צדוק שוקר.
רס”ר מטבח –מולא.
רס”ר חימוש גיורא שיפוני.
רס”ר טולדו ניסים.
רס”ל גרשון הלמן.
רס”ל בנימין יעקב.
